Mide Kanseri Cerrahisi

Mide kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser tipleri arasında dördüncü sırada yer alır. Ölüme yol açma sıklığına göre ise de ikinci sıradadır. Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kanserden ölüm nedenlerinin başında yer alırken, batı toplumlarında bu oran düşer. 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 27’dir.

Mide kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser tipleri arasında dördüncü sırada yer alır. Ölüme yol açma sıklığına göre ise de ikinci sıradadır. Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kanserden ölüm nedenlerinin başında yer alırken, batı toplumlarında bu oran düşer. 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 27’dir.

Ailede mide kanseri öyküsü bulunanlar, kansızlık sorunu yaşayanlar ve A grubu kana sahip olanlarda daha sık ortaya çıkar.

Emin Ersoy (46)

Diyetler ve İlaçlar

Aşırı tuzlu, tütsülenmiş gıdalarla beslenenlerde mide kanseri görülme riski artar. Yüksek oranda C ve E vitamini alanlar, sebze ve meyveyi bol tüketenlerde ise sıklığı daha azdır. Dondurulmuş gıdalardan uzak duran kişilerde de risk düşüktür.  Tütün kullanımının bir risk faktörü olduğu, alkolün ise mide kanseri gelişmesinde bir etkisi bulunmadığı bilinir.

Helikobakter Pilori

Bu bakteri, mide kanseri riskini sağlıklı insanlara göre 3 kat daha fazla artırır. Mide ülseri olanlarda risk yükselirken, onikiparmak bağırsağı ülseri olanlarda oran daha azdır. Eğer Helikobakter Pilori mikrobu ile birlikte midede ülser ve gastrit gibi hastalıklar varsa, bu mikroba yönelik tedavide yapılmalıdır.

Epstein-Barr Virus

Bu mikrobu taşıyanlarda gastrik kanser gelişme riski yüzde 10’dur.

Genetik Nedenler

Ailesinde mide kanseri olanların kendilerinde de kanser gelişme potansiyelleri yüksektir. Bu nedenle mide rahatsızlığı olan hastalar eğer aile bireylerinin diğerlerinde de benzeri rahatsızlıklar varsa mutlak bir doktora başvurmalıdır.

Emin Ersoy (47)

Kansere Dönüşebilen Mide Hastalıkları

Polipler: Birçok tipi olmalarına rağmen, mutlaka takip edilmeli ve gerekirse çıkartılmalıdır. Özellikle 2 cm’lik boyutu aşanlar, yüksek derecede kanser olma eğilimindedir.

Atrofik Gastritis: Uzun süreli gastriti olan hastalarda bir müddet sonra mide iç bölgesi yapısal değişikliğe uğrayabilir. Bu tür değişikliğe uğramış bölgede kanser gelişebilir.

İntestinal Metaplazi: Uzun süreli yapısal değişikliğe uğramış mide iç cidarı ince bağırsağa benzer bir yapıya dönüşebilir. Kanser gelişme riski yüksektir.

Mide ülserleri: Mide içerisinde gelişen her ülser kansere dönüşebilir. Çok yakın takip ve tedavi gerekir.

Geçmişte çeşitli nedenlerle mide ameliyatı geçiren hastalarda, uzun dönemde yeni yapılan bağırsak geçiş bölgesinde mide kanseri meydana gelebilir. Mide ameliyatı geçiren hastaların yakın takip edilmeleri gerekir.

Mide kanseri hastaları ilk olarak kilo kaybeder ve iştahları yoktur. Mide sorunları toplumda sık görüldüğü için hastalar tarafından pek önemsenmez ve geçiştirilir. Ancak bu süreçte hastalık sinsice ilerler. Kilo kaybı ve iştahsızlık, hastalığın ilerlediğine işarettir. Halsizlik ve kan kaybı ortaya çıkabilir. Mide kanseri, endoskopi sayesinde erken dönemde saptanabilir.

Tedavide, eğer yapılabiliyorsa cerrahi en uygun yöntemdir. Operasyon yapılamadığı durumlarda kemoterapi uygulanır.

Diğer Tedaviler

Randevu Talebi

    Yeni Bir Sen'e Hazır Mısın?

    Yeni hayatınıza ilk adımı atın, bugün randevu alın!

    Scroll to Top